Loenhout, Kaart J. de Ferraris (1777)

Mathias Van Aken (8)

Loenhoutse Mei

Rond 1925 woonde te Loenhout gedurende enkele jaren een verdienstelijke Vlaamse componist, Hendrik Van den Abeele, geboren te Brugge op 6/12/1869 en overleden te Mol op 27/12/1931. Hendrik Van den Abeele stamde uit een muzikale familie: een oom was kapelmeester in Brugge en zijn moeder,…

Lees meer

'Blijf in uw kot', anno 1784

13 maart 2020 was een historische dag; misschien vertellen we er later nog over aan onze kinderen of kleinkinderen. Op die dag ging het land op slot om de verspreiding van het nieuwe corona-virus tegen te gaan. Bedrijven, winkels en scholen werden verplicht te sluiten;…

Lees meer

Heerlijkheid: ontstaan en bestuur

Loenhout was tot aan de Franse Revolutie een zgn. "Heerlijkheid". Wat waren heerlijkheden, hoe ontstonden ze en hoe werden ze bestuurd? Wanneer die heerlijkheden zijn ontstaan is niet uit de geschreven bronnen op te maken. In elk geval was het bestaan van grondbezittingen van aristocraten…

Lees meer

Altaarstuk St. Quirinus

In de kerk bevindt zich het Sint-Quirinusretabel. Het heeft een bijzondere kunsthistorische waarde vanwege de uitgebreide documentatie die erover bestaat: archivalische documenten bieden informatie over de maker, de opdracht, materiaalgebruik en verlenen het werk een belangrijke ijkwaarde. Daarnaast is het retabel als iconografische bron erg…

Lees meer

De kapel van St. Quirinus

Op ongeveer 300m van de kerk, op punt waar de Kapelstraat, de Sint-Lenaartseweg en de Hoogstraatseweg samenkomen, bevindt zich een kapel die toegewijd is aan de h. Quirinus van Neuss, een tribuun in het Romeins leger die zich bekeerde tot het Christendom en de marteldood…

Lees meer