Loenhout, Kaart J. de Ferraris (1777)

Loenhoutse Mei

Rond 1925 woonde te Loenhout gedurende enkele jaren een verdienstelijke Vlaamse componist, Hendrik Van den Abeele, geboren te Brugge op 6/12/1869 en overleden te Mol op 27/12/1931.

Hendrik Van den Abeele stamde uit een muzikale familie: een oom was kapelmeester in Brugge en zijn moeder, van Ierse afkomst, was een niet onverdienstelijke amateurzangeres.

Aan de stedelijke Muziekschool van Brugge studeerde hij bij de violist-componist Accolay. Daarna trok hij naar het Conservatorium van Brussel, waar hij twee jaar lang studeerde (orgel bij Alphonse Mailly, harmonie bij Huberti) en dan naar Gent, waar hij orgel volgde bij Tilborghs en contrapunt bij Adolf D'Hulst.

Na zijn studies werd hij kapelmeester-organist aan de Sint-Walburgakerk in Brugge, een functie die hij tien jaar lang bekleedde. Daarna werd hij in Ieper zangmeester in de St.-Maartenskathedraal en directeur van de muziekschool. In die functie besteedde hij veel aandacht aan de schoolconcerten: zo voerde hij cantates van Benoit, Gilson en De Boeck uit.

In 1913 werden vier van zijn composities bekroond in een internationale compositiewedstrijd in Genua: Twaalf voorspelen voor orgel, Missa Idesbaldi, Perfice voor gemengd koor en orgel en Romance voor cello en piano. Een jaar later werd zijn Poolse dans bekroond in Lyon. Tijdens de oorlog vluchtte hij naar Rognac (in de Charente). Terwijl hij afwezig was ging zijn muziekbibliotheek met veel manuscripten en onafgewerkte composities verloren. In Frankrijk heeft hij veel gecomponeerd, waaronder verschillende liederen op Franse teksten, een hymne voor Jeanne d'Arc en de volkscantate Wie is als God (tekst van Guido Gezelle) die verschillende keren in Frankrijk en Engeland werd uitgevoerd.

Ieper was na de oorlog helemaal vernietigd: Van den Abeele vond een betrekking als organist in Kortenberg en nadien als leraar aan het Koninklijk Atheneum in Gent. In 1920 werd zijn Requiem tussen 226 inzendingen bekroond in een internationale compositiewedstrijd Parijs en in 1923 werd hij benoemd tot officier d'académie. Nadat een poging om directeur te worden van de Stedelijke Muziekschool van Kortrijk mislukte, trok hij zich terug in Loenhout.

Daar maakte hij kennis met de Loenhoutse Mei, de jaarlijkse Loenhoutse feestdag op de eerste zondag van mei, wanneer de Sint-Quirinusprocessie uitgaat. Meer informatie over deze processie en haar historische achtergronden leest u op de website Processies van de Noorderkempen.

Begeesterd door deze mooie traditie, componeerde Van den Abeele rond 1925 het lied 'Loenhoutse Mei', opgedragen aan de toenmalige pastoor E.H. Eduard Roest, op tekst van A. Verheyen. Ziehier de partituur:

De partituur is hier beluisteren.

In 1926 verhuisde Van den Abeele naar Mol, waar hij lesgaf in de nieuwe stedelijke muziekschool en tot aan zijn dood koster-organist was in de Sint-Pieterskerk. Hij overleed aldaar op 27 december 1931.

---

Met dank aan Jan Dewilde, van Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw, die toestemming verleende om de biografie van de componist op deze website over te nemen.