1961-1966 E.H. Jan Helsen

  Terug naar overzicht

Petrus Jan Helsen, geboren te Oud-Turnhout op 10 januari 1935 werd op 8 juli 1961 priester gewijd en tien dagen later, op 18 juli te Loenhout onderpastoor benoemd. In 1966 werd hij onderpastoor in Booischot en in 1976 pastoor te Emblem waar hij in 2011 zijn 50-jarig priesterjubileum vierde alsook 35 jaar pastoorschap aldaar.

Op 19/11/2023 overleed E.H. Jan Helsen in het ziekenhuis van Lier. In Gazet Van Antwerpen verscheen onderstaand In Memoriam.


Geliefde pastoor Jan Helsen die kerk weer deed vollopen, overleden na kort ziekbed

Emblem is in diepe rouw. De geliefde pastoor Jan Helsen is in de nacht van zaterdag op zondag overleden in het ziekenhuis van Lier. Hij was 88 jaar en deed tot veertien dagen geleden nog de eucharistie. De Sint-Gummarusparochie gaat hem missen. (Kristin Matthyssen, Zondag 19 november 2023 om 15:08)

“Pastoor Helsen is tot het allerlaatste moment in het ziekenhuis helder van geest gebleven”, vertelt Frans Marivoet, secretaris van kerkfabriek Sint-Gummarus. “Het is plots heel snel gegaan. Twee weken geleden was ik nog lector in de viering die hij voorging. Hoewel hij op rust was, deed Jan Helsen nog drie zaterdagen op vier de mis in Emblem. Ook uitvaarten deed hij nog. Eén zaterdag op vier kwam pater Cyprian van de pastorale eenheid Sara en Abraham. Dat vond pastoor Helsen ook allemaal oké.” Jan Helsen woonde nog zelfstandig in de pastorie die de gemeente liet bouwen na zijn aanstelling in 1976. Maar veertien dagen geleden zei hij dat het slechter ging met hem en dat hij een rusthuis overwoog. Maar het is geen home geworden. Hij is dan eerst naar zijn huisarts gegaan, die hem doorverwees naar het ziekenhuis in Lier. Zijn toestand bleek ernstiger dan hijzelf en iedereen had gedacht.

Dankbaar

De voorbije week wist pastoor Jan Helsen dat het einde nabij was. “Hij toonde zich heel dankbaar voor alles en iedereen. Hij vroeg dat als de mensen nog iets voor hem wilden doen, dat ze dan naar de mis moesten blijven gaan. Misschien zien we elkaar nog terug, zei de pastoor tegen mij, vertelt Frans Marivoet. “Hij was een zeer bijzondere dorpsherder, de man die de ingedommelde kerk van Emblem weer deed vollopen. Als hij de mis deed op zaterdag, zat er nog honderd man in de kerk. En ze kwamen van ver, zelfs uit Wilrijk. Maar ook uit alle buurgemeenten en zeker Lier. Zijn missen duurden nooit langer dan 25 minuten. Hij hield altijd een korte, gebalde preek. Want de mensen hebben niet veel tijd, zei hij.”

Jan Helsen werd in 1935 in Oud-Turnhout geboren. “Ik was een heel gewone jongen die ook graag danste. Mijn oversten dachten dat ik het niet lang zou volhouden als priester. Ik werd in 1961 aangesteld in Loenhout en toen werd letterlijk gezegd “hou die Helsen in de gaten want we denken dat hij niet lang zal blijven.” Ondertussen hou ik het dan toch al vijftig jaar vol als priester en ik ben nog altijd heel gelukkig”, zei hij bij zijn gouden priesterjubileum in Gazet van Antwerpen in 2011.”

Na zijn aanstelling in Loenhout vertrok hij vijf jaar later naar Booischot. “Ik kon toen ook met de duiven spelen. Toen ik naar Emblem verhuisde moest ik dat opgeven. Dat vond ik wel jammer”, zei hij in datzelfde interview.

“Pastoor Helsen was een vogel- en natuurliefhebber. Zijn verrekijker staat nog op zijn keukentafel”, vertelt Marivoet. “Hij was diepmenselijk en joviaal. ‘Ik maak ook fouten’, zei hij. Die houding sprak veel mensen aan.”

Een tiental jaar geleden onderging Jan Helsen een openhartoperatie, waarbij hij een ziekenhuisbacterie opliep en maandenlang moest revalideren. Maar toen hij terugkeerde, was hij fitter dan tevoren. Hij heeft tot het laatst met de auto gereden.Waarschijnlijk zal de uitvaart volgende zaterdag in de kerk van Emblem plaatsvinden.