E.P. Jozef Vissers vertrekt naar Kongo op 15/9/1925 (foto M. Leunen)

E.P. Frans Van Dongen 1927-2013

  Terug naar overzicht

Missionaris Van Scheut
Broer van E.H. Jozef Van Dongen

  • Geboren te Loenhout op 28/5/1927
  • Intrede te Scheut op 7/9/1945
  • Priesterwijding op 3/8/1952
  • Missionaris in Kongo van 18/8/1953 tot 1972
  • Missionaris in Guatemala van 1975 tot 1988
  • Meewerkend priester in Hoogstraten van 1988 tot 2004
  • Op rust in Kessel-Lo van 2004-2008
  • In Schilde van 2008-2013
  • Nadien in Zuun waar hij overleden is op 13/6/2013

Dit is zijn stamboom.

Een schacht treedt aan: alles is hier nog toekomstmuziek! Gelukkig is hij er zeker van in goede handen terecht te komen, want hij is bestemd voor hetzelfde vicariaat als P. Aertsen, nl. Lisala, waar Mgr. Van den Bergh, uit Achterbroek, apostolisch vicaris is.

De normale zeereis, met inscheping te Antwerpen, duurt ongeveer 14 dagen. Men vaart de monding van de Kongostroom op tot Matadi; verderop is de stroom onbevaarbaar om reden van stroomversnellingen en watervallen. Voor 50 jaar heeft men - ten koste van veel mensenlevens - een spoorweg aangelegd dwars door het Kristalgebergte en het dichte oerwoud tot Leopoldstad. Later werden er regelmatig verbeteringen aan toe gebracht en nu vertrekt er elke dag één trein uit beide richtingen. Op 11 uur tijd doet men de 400km tot Leopoldstad.

Beschikt men over een auto, dan kan men de autobaan volgen en even om een verfrissing te nemen afstappen bij Br. Floribert in het "huis ten Halve"!

In Leopoldstad houdt men allicht enkele dagen oponthoud. Voor Lisala moet men dan nog 10 dagen varen op de Kongostroom. Moeilijk is het niet, maar het duurt nogal lang en het kost een mooi centje: bij ruwe schatting een slordige 20.000 frank.

En dan begint het werk: men heeft enkele maanden tijd om de taal te leren, en voor het kerstmis wordt, krijgt men reeds zijn eerste benoeming. Gewoonlijk begint men als schoolpater.

In Lisala spreekt men Lingala; in de streek van P. Vissers Tshiluba en bij de Witte Paters bijna overal Kiswahili. Dit zijn slechts drie voorbeelden en vergeet niet: ze lijken zo sterk op mekaar als Nederlands, Engels en Frans! Ieder dorpje spreekt daarenboven nog zijn eigen dialect. Of de negers plezier hebben als de jonge pater zijn eerste sermoen moet afsteken! Toch zijn ze zo beleefd te zeggen dat hij zo mooi Kongolees praat.

P. Van Dongen sluit voorlopig de rij der Loenhoutse missionarissen... voorlopig! Moge er spoedig kandidaten gevonden worden om zijn plaats aan het staartje over te nemen. En moge het zo voortgaan zo zonder einde: heel de wereld moet eraan geloven als Loenhout zich voor de wagen stelt.

Vooruit! Verover de wereld voor Christus!

Uit: Loenhouts Missionarissen (1955)

  Terug naar overzicht