Piotrkow, Dresden, Arnswalde

  Terug naar overzicht

Terwijl ik in het hospitaal verbleef, vertrok het regiment en kantonneerde te Arnswalde. Wij zieken bleven te Piotrkow [Piotrków Trybunalski, Polen] tot wij bijna hersteld waren. Doch nog vooraleer wij helemaal genezen waren, ontving de directeur van het hospitaal bevel ons te evacueren en wij waren genoodzaakt op reis te gaan in 't midden van de winter en nog niet hersteld zijnde. Wij werden langzaam vervoerd, want wij bekwamen ossen om ons te transporteren. U kunt wel peinzen wat een aangename reis wij maakten...

Verder passeerden wij door Kalisch, Neustad [an der Warthe d.i. Nowe Miasto nad Wartą, Polen], Glogau en Dresden.

Kalisch [Kalisz, Polen] is een fraaie Poolse stad, liggend niet wijd van de rivier. Men vindt er vele kooplieden en joden.

Glogau [Glogów, Polen] in Silezië is een grote stad en zeer commerçant. Het is een zeer vruchtbaar land in granen en alle soorten van vee. De inwoners zijn er goedaardig en medelijdend, vooral tegenover de vreemdelingen. Zij zijn zeer proper, hoofdzakelijk in hun lijnwaad, want al is 't half versleten, men zou het voor nieuw aanzien. Hun bedden zijn uitermate schoon en zij gebruiken ook een pluimbed in plaats van een sarge of een ander deken, zoals ook meest de mode is in Duitsland. Hun woonplaatsen zijn maar klein, doch uitermate rein en meestal beschilderd. Men treft er veel mastbossen aan en vooral veel wild.

Dresden is eveneens een schone stad. De huizen zijn er meestal gebouwd met vierkante keien, die men haalt uit de groeven, omtrent vier uren van de stad. Men transporteert hen op de Elbe. Men ziet er ook een groot arsenaal en een schoon hof buiten de stad, genaamd Zwingershof, en meer andere curieuse dingen.

Arnswalde [Choszczno, Polen] is een kleine stad, liggend aan grote bossen, aangenaam voor liefhebbers van de jacht, want wild is er in overvloed, zoals wilde reeën en wilde varkens. Het land is zeer vruchtbaar in granen. Fruit is er in overvloed, onder meer pruimen, die aldaar gedroogd worden en alzo naar andere landen verzonden worden. De inwoners zijn er zeer gemeenzaam. De soldaat wordt daar zeer bemind. Ja, men moet er zich niet over verwonderen zo men daar de baas of de bazin de soldaat zag uitgeleide doen en zijn ransel dragen.

  Terug naar overzicht