Luchtfoto kerk, ca. 1970

1471-1486 E.H. Jan Voerspoele / E.H. Willem Haghen

  Terug naar overzicht

In de registers van kerkelijke beneficiën van het bisdom Luik, zoals uitgegeven door E.H. G.C.A. Juten (Taxandria; tijdschrift voor Noordbrabantsche geschiedenis en volkskunde, jrg 28, 1921, 116) lezen we:

1473-1479 Rector d. Rector d. et fr. Johannes de Voerspoel, absens.
1473. Placet d. Wilhelmi Haghen, presb. sec.

E.H. Jan Voerspoel (d. et fr., dus priester en pater van de St. Bernardsabdij) was dus houder van het beneficie, maar hij liet zich vervangen door E.H. Willem Haghen, een seculier priester.

Waarschijnlijk werd de kerk van Loenhout tijdens dit pastoraat gerenoveerd en op 9 december 1483 ingewijd. In dezelfde registers lezen we immers:

1483. Pro licencia consecrandi navim ecclesie de Loenhout noviter reparatam, super qua pridem licencia fuit obtenta, littera tamen deperdita.

Er wordt dus in 1483 een toestemming verleend om het kerkschip van Loenhout (navim ecclesie de Loenhout) in te wijden, na een herstelling (noviter reparatam). De licentie is verloren gegaan (littera tamen deperdita).

Het is mogelijk dat Jan Vorspoele heel wat langer bleef, want in 1510 was Pieter van Egmont te Loenhout pastoor. Deze ging graag op reis en liet zich dan vervangen door de nog levende oude pastoor Jan Voerspoele.